Állat és Ember - Szösszenetek

Szösszenetek


Tappancsnyomok a tengerparton
 

Mielőtt külföldi nyaralást terveztek, mindenképpen nézzétek meg az adott országra vonatkozó szabályokat, a COVID-19 járvány miatt lehetnek közben változások, életbe lépett egyéb intézkedések. Tehát az itt leírtakat tájékoztató jelleggel böngésszétek és a választott úti célnak megfelelően előzetesen informálódjatok.

Az utazás megkezdése előtt a www.petpassport.hu oldalon ellenőrizzétek, hogy nem történt-e változás a beutazás általános feltételeivel kapcsolatban.

A környező országokba karantén mentesen utazhatunk. Olaszországban ellenőrizhetik a testhőmérsékletünket, de kötelező maszk hordásról egyik országnál sem találtam infót.

Az idén Horvátországi beutazáskor nemcsak a fizető kapuknál lehet torlódás, ugyanis – az esetleges későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében adatszolgáltatási kötelezettség vár ránk. Ez azt jelenti, hogy a határon való átlépéskor rögzítik az úti célunkat, mobil telefonszámunkat és e- mail címünket.
Viszont a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok javasolják, hogy adatainkat előre töltsük fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azoknak akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. A honlapon keresztül történő feltöltést követően, egy visszaigazoló e-mail üzenetet kapunk, továbbá a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat.


Ha kutyagyerekkel utazunk az első legfontosabb, hogy kedvencünk rendelkezzen chippel és érvényes útlevéllel, melynek kiállítását az arra jogosult állatorvostól kérhetitek. Az Uniós irányelvek szerint az útlevél érvényes veszettségi oltással jogosít külföldi utazásra. Az oltás az EU szabályok szerint a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé, így hát mindenképpen szervezést és tervezést igényel a nyaralás, pláne ha még nincs útlevele az ebnek.
A különböző fertőző betegségek elleni oltás nem kötelező, de mindenképpen ajánlott!
A féreghajtót illetve a kullancs és bolha elleni kezeléseket az indulás előtt 1-5 napon kell beadatni, erről állatorvosi igazolás is szükséges, mivel a kezelés időpontját pontosan kell rögzíteni.
Ne felejtsetek el biztosítást kötni neki is!


Ha megvan az úti cél és eljött az idő, csomagoljátok el a kedvenc etető tálkát, párnát, játékot, kulacsot, hűtőmatracot, fekhelyet, kaki zacsit és egyéb megszokott dolgait, ne feledkezzetek meg a rendszeresen szedett gyógyszereiről!
Legyen az autóban árnyékoló és a folyadék pótlásról is mindig gondoskodjatok!
Horvátországban a tápokból hasonló a kínálat és az ár mint itthon. Speciális etetés esetén mindenképpen vigyetek neki a megszokott eledelből!

Az állatok a szállítandó tárgy és csomag kategóriába tartoznak, így Őket biztonságosan az előírásoknak megfelelően kell szállítani (pld. bokszban) Ezt ellenőrizhetik, bár bevallom sok éves utazásaink során nem találkoztunk sem chip leolvasással sem közúti ellenőrzéssel.

Az út során hosszabb menetidővel tervezzetek! Érdemes többször megállni, nagyon sok jó pihenőhely van az autópálya mellett. Egy tipp: Mi az útdíjat előre itthon szoktuk megvenni, így elkerülhető a fizető kapuknál az araszolgatás, csak átsuhanunk az ENC sávba és már nyílik is a sorompó.


Horvátország legjobb kutyás strandjait régiónként itt keressétek:
Isztriai- félsziget: Porec, Pula, Rovinj, Umag, Medulin,
Kvarner öböl: Crikvenica, Opatija, Cres sziget, KRK sziget, Losinj, Rijeka, Rab sziget
Dalmácia: Mljet sziget, Murter sziget, Vis sziget, Omis, Split, Pag sziget
Etikett általánosan:
Az utcákon és a strandok közelében kötelező a póráz használata. Szájkosár a bull típusú és az un. veszélyes fajta kutyáknak kötelező.(keress rá, ha ilyen kölköd van)
Több helyen elkülönített kijelölt kutyastrand van, ez természetesen szabadon látogatható. Ha az üdülő övezetben a strandnál kutyás tiltó táblával találkoztok, akkor azt vegyétek komolyan, ne vigyétek be a négylábút, ugyanis 1000 kuna a büntetés. (2019)
A kutyabarát szállások nem jelentik automatikusan azt, hogy kutyusunk a medencéknél és a kertben is tartózkodhat, sőt a medencékben való fürdőzést egyáltalán nem engedélyezik.
Tömegközlekedési eszközökön a szájkosár kötelező.

Mire kell még figyelni?
Kedvenced tappancsára- tipp: utazás előtt a szokásos egészségügyi nyírás alkalmával a tappancs párnák közül nem nyíratjuk ki a szőrt. Természetesen ez sem ad teljes védelmet a forró aszfalt ellen, így is figyelni kell!
Ha a gyerek lubickol a tengerben, le kell róla is öblíteni a sós vizet. Van olyan kutyastrand ahol nekik is kialakítottak tusolót.
A nagyobb településeken az éjszakai élet nagyon sok nyaralót vonz, vigyázzunk kedvencünkre a tömegben.


A külföldi utazás most különösen mindenkinek egyéni saját döntése, figyeljetek a higiéniás szabályok betartására a nyaralás során is!


JÓ UTAT ÉS TARTALMAS NYARALÁST KÍVÁNUNK MINDENKINEK!
HAGYJATOK SOK-SOK TAPPANCS NYOMOT A PARTON!
Ha tetszett az írás, küldj nekünk is egy tappancsot!
(Lúgosi Erika)